Niedziela, 28 maja 2017
email:
swój e-mail jeśli chcesz otrzymywać newsletter

Jadłospis

2014-11-02

PONIEDZIAŁEK - 29.05.2017

Śniadanie

8.00-8.30

Chleb żytni z masłem,
szynką wieprzową gotowaną,
pomidorem i sałatą.
Kawa zbożowa na mleku.

Obiad - zupa

10:30-11:00

Kapuśniak z kiszonej
kapusty na żeberkach.

Obiad -  II danie

13:30-14:30

Racuchy na maślance
z jabłkiem.
Kompot z czarnej porzeczki.
Podwieczorek
15:00
Jogurt owocowy.


WTOREK - 30.05.2017 

Śniadanie

8.00-8.30

Zacierka na mleku
z dynią, bagietka z masłem,
serkiem waniliowym.

Obiad - zupa

10:30-11:00

Rosół z makaronem
z dodatkiem natki pietruszki.

Obiad -  II danie

13:30-14:30

Ziemniaki z koperkiem,
kotlet schabowy w panierce,
mizeria.
Kompot truskawkowy.
Podwieczorek
15:00
Kisiel.

ŚRODA-  31.05.2017 

Śniadanie

8.00-8.30

Chleb wieloziarnisty z masłem,
do wyboru:jajko, rzodkiewka,
szczypiorek, kiełbasa żywiecka
podsuszana.
Kawa zbożowa na mleku.

Obiad - zupa

10:30-11:00

Zupa ogórkowa na żeberkach,
z dodatkiem koperku i natki pietruszki.

Obiad -  II danie

13:30-14:30

Bułki na parze,
z sosem jogurtowo-truskawkowym.
Kompot z czarnej porzeczki.
Podwieczorek
15:00
Jabłko, marchewka.


CZWARTEK - 01.06.2017  

Śniadanie

8.00-8.30

Budyń śmietankowy na mleku,
bułka maślana z masłem.
Marchewka,

Obiad - zupa

10:30-11:00

Zupa kartoflanka z mięsem
wieprzowym, koperkiem
i natką pietruszki.

Obiad -  II danie

13:30-14:30

Ryż, leczo z piersią
z kurczaka i warzywami:
cukinia, papryka czerwona
pmidory, pieczarki, marchewka.
Kompot z czarnej porzeczki.
Podwieczorek
15:00
Arbuz.

PIĄTEK - 02.06.2017 

Śniadanie

8.00-8.30

Chleb z masłem,
pasztetem zapiekanym
i ogórkiem małosolnym.
Herbata malinowa.

Obiad - zupa

Kasza jaglana na kurczaku,
z natką pietruszki.

Obiad -  II danie

13:30-14:30

Ziemniaki z koperkiem,
kotlet rybny w panierce,
surówka z kapusty kiszonej,
Kompot wiśniowy.
Podwieczorek
15:00
Morela.





Zasady żywienia dzieci stosowane w Przedszkolu

2014-11-02


 

    Prawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym jest bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na ich optymalny rozwój fizyczny, umysłowy i społeczny. W diecie dziecka powinny znajdować się produkty o wysokich wartościach odżywczych pozwalające pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze: węglowodany, białko,tłuszcze, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Zasadniczym elementem racjonalnego żywienia jest odpowiednia ilość posiłków w ciągu dnia ich regularność i prawidłowe odstępy czasowe między posiłkami. Dzieci powinny spożywać 4-5 posiłków dziennie.

    Dzieciom przebywającym w przedszkolu od wczesnych godzin porannych zaleca się spożycie lekkiego I śniadania w domu lub innego niewielkiego posiłku. W przedszkolu dziecko otrzymuje śniadanie,  obiad - składający się z dwóch oddzielnie podawanych posiłków (zupy i II dania)oraz podwieczorek . Po powrocie do domu dziecko powinno zjeść jeszcze kolację.


ŚNIADANIE- podawane w przedszkolu jest bardzo ważnym posiłkiem,często pierwszym posiłkiem po całonocnej przerwie. Podstawą śniadania jest pieczywo razowe lub pełnoziarniste: żytnie, pszenne, mieszane lub pieczywo bezglutenowe; smarowane masłem. Dodatkiem jest twarożek, ser żółty, topiony,chude wędliny,pasty oraz porcje warzyw i owoców. Do śniadań podajemy zupę mleczną, kawę zbożową z dodatkiem mleka, kakao, herbatę z cytryną, bądź bawarkę.

 

OBIAD- składa się z zupy, drugiego dania i napoju ( kompot owocowy). Zupy przygotowujemy na wywarach mięsno-warzywnych z chudego mięsa lub drobiu z dodatkiem głównego składnika, który nadaje charakterystyczny smak. Zupy podprawiamy małą ilością śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu (12%). Unikamy stosowania zasmażek. Drugie danie składa się z produktów białkowych: chude mięso, drób, ryby, sery, jaja. Jako dodatki stosujemy najczęściej surówki, warzywa z wody, sałatki owocowo-warzywne. W obiadach uwzględniamy zawsze produkty bogate w węglowodany złożone ( ziemniaki, kaszę, ryż, makarony) oraz pyzy, pierogi, kluski, racuchy, naleśniki.

 


Podwieczorek-jest posiłkiem uzupełniającym, który pozwala na uniknięcie zbyt długiej przerwy. Podajemy dzieciom desery:mleczne: budynie, kaszki, jogurty owocowe, sernik na zimno, kisiele, galaretki, owoce i warzywa, sałatki jarzynowe. Czasem podajemy wypieki: drożdżówki, ciasta lub pieczywo wyborowe ( bułeczki maślane, chałki z kruszonką, rogaliki ) z masłem i dżemem/miodem/powidłami. Jako napoje do drugiego śniadania podajemy herbatki owocowe, soki owocowo- warzywne.


        

 


Rodzice mają do wglądu jadłospisy tygodniowe na gazetce oraz na stronie
internetowej przedszkola.

Ułatwia to rodzicom uzupełnianie brakujących składników w pozostałych
posiłkach spożywanych przez dziecko w domu.


W naszym przedszkolu jadłospisy planowane są na okres 1 miesiąca. Planowanie na dłuższy czas pozwala uniknąć błędów żywieniowych związanych z częstym powtarzaniem tych samych potraw, niewłaściwych ich zestawieniem i monotonią żywienia oraz pomaga uwzględniać w nich produkty z różnych grup. Staramy się aby asortyment produktów do sporządzania posiłków był szeroki aby zwiększyć możliwość zaopatrzenia organizmu dziecka we wszystkie składniki odżywcze: białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne.

 

Śledząc nowe rekomendacje dotyczące posiłków przedszkolnych zwracamy szczególny nacisk na uwzględnienie w menu odpowiedniej ilości warzyw i owoców, zwiększenie udziału produktów zbożowych z tzw. grubego przemiału, zapewnienie naszym wychowankom odpowiedniej ilości produktów mlecznych oraz ryb morskich. Coraz większe rozmiary przybiera w
naszym kraju problem nadwagi i otyłości wśród dzieci  i liczba ta potroiła się w okresie ostatnich 20 lat. Budzi to uzasadnione obawy zwiększenia tego problemu w wieku dorosłym i wywołania związanych z tym chorób: zespół metaboliczny, choroby serca, udary. Pośrednim tego powodem może być również nadmierne spożycie soli, gdyż
występuje wówczas skłonność do wypijania większej ilości napojów, w tym słodzonych. Staramy się ograniczać ilość cukru. Nie podajemy dzieciom do picia żadnych napojów z rozcieńczonych syropów owocowych oraz słodzonych granulowanych herbat lecz przygotowujemy napoje o małej zawartości cukru: kompoty gotowane przed każdym obiadem, kefiry mleczno-owocowe, maślanki owocowe, soki warzywno-owocowe.

Wszystkie serwowane naszym wychowankom posiłki są przygotowywane w przedszkolu przez naszych pracowników. Posiadamy kuchnię wyposażoną w nowoczesny sprzęt z zapleczem magazynowym. Używamy
wysokowartościowych surowców do ich przygotowania, które codziennie świeże dostarczane są do przedszkola. Kładziemy szczególny nacisk na ich jakość. Potrawy sporządzamy różnymi technikami kulinarnymi i zestawiamy je z sezonowymi dodatkami (warzywa i owoce). Staramy się unikać częstego powtarzania głównych potraw (nawet najsmaczniejszych) aby dzieci nie straciły ochoty na ich jedzenie i poznawały nowe smaki. Układane przez nas jadłospisy dostosowujemy również do możliwości finansowych
przedszkola.

 

 



               Propagowanie zdrowego stylu życia:


Zapewniając naszym wychowankom różnorodne posiłki staramy się nie tylko propagować właściwe zdrowe żywienie w przedszkolu ale również zachęcać dzieci do próbowania nowych produktów. Nie zmuszamy dzieci do jedzenia.
Podajemy im małe, dostosowane do ich potrzeb porcje. Jeśli dzieci są chętne do dalszej konsumpcji, to zawsze czeka na nich dokładka. Obserwując apetyt rówieśników dzieci same z czasem zaczynają chętnie uczestniczyć w posiłkach. W ten sposób zachęcamy niejadków do jedzenia. Bardzo dobre efekty dają również zajęcia kulinarne polegające na aktywnym uczestnictwie dzieci w sporządzaniu posiłków: dzieci same własnoręcznie robią kanapki do śniadania, sałatki owocowe, surówki, itp. Najczęściej przed takimi zajęciami praktycznymi przeprowadzamy najpierw pogadanki dotyczące zdrowego
żywienia.

Zdrowe nawyki żywieniowe to również propagowanie zdrowego stylu życia. Mając ten temat na uwadze staramy się poświęcać wiele czasu na zajęcia ruchowe z dziećmi, co pozytywnie wpływa nie tylko na rozwój dzieci ale i na
ich samopoczucie i kondycję.